קיבלתם אודישן לסדרה חדשה, או אודישן לסרט? איזה כיף! אז אחרי שסיימתם להתרגש, לעבור על הטקסט וללמוד אותו בעל-פה, הנה כמה טיפים חשובים שיעזרו לכם לעבור את האודישן המצולם שלכם בשמחה, הנאה ומקצועיות:
1. מה המהלך שלכם בסצינה?
בדרך כלל, כאשר תקבלו את האודישן לסדרה שלכם (וכן, תאמינו! היא תהיה שלכם!) תקבלו שנים- שלושה סוגים של מסמכים- סינופסיס– מסמך המתאר מה הנושא של הסדרה ומה התפתחות העלילה שלה, דף דמויות– מסמך המפרט את הדמויות המרכזיות והמשניות ואת קווי האופי המרכזיים שלהן ומקומן בתוך העלילה וכמובן- את דפי הטקסט, הסצינה שלכם, אותה אתם אמורים לצלם.
עכשיו, אחרי שסיימתם לקרוא את כל החומר, יש לכם קצת יותר מושג על הז’אנר (קומדיה? דרמה ריאליסטית?) ועל החלק שהדמות אליה אתם נבחנים לוקחת בסדרה. שימו לב- מאוד חשוב להבין מה הז’אנר של הסדרה אליה אתם נבחנים, זה יעזור לכם בהבנה של בניית הדמות ובסגנון המשחק הרצוי (אם מדובר בסדרה שכבר יש לה עונות קודמות, מומלץ מאוד לצפות בכמה פרקים בכדי להבין את השפה המשחקית). ואחרי שהבנו את כל אלה, נעבור לבשר- הסצינה שלכם.
גם אם יש לכם תפקיד קטן, בדרך כלל הדמות שלכם תעבור התפתחות דרמטית מסוימת, כלומר- היא לא תסיים את הסצינה באותה צורה שבה היא התחילה אותה. זו יכולה להיות התפתחות קטנה, אולי אפילו ניואנסית, אבל היא חייבת להיות קיימת. תמצאו אותה, תרשמו בפניכם את המהלך הרגשי שהדמות עוברת, ובאיזה נקודות בטקסט המהלך הזה קורה. איפה בדיוק מתרחשת ההתפתחות. אל תסיימו את הסצינה באותה צורה שבה התחלתם אותה.
2. מה הדמות שלכם רוצה?
הרצון של הדמות שלכם הוא זה שמניע אותה לפעול, דמות שלא פועלת- לא קיימת.
מה הרצון של הדמות שלכם? מה היא מנסה להשיג? היא רוצה להגשים חלום ילדות? לקבל תשובה חשובה ממישהו? להוכיח שהיא טובה יותר מדמות אחרת?
אחרי שביררתם מה הוא הרצון תבדקו מה המעצור שלה. מה מונע בעדה מלהשיג את מה שהיא רוצה. רצון ומעצור הם הבסיס לכל דרמה, בהם מתגלם לנו הקונפליקט. תבדקו את הסצינה שלכם ותנסו להבין איפה נמצא בה הקונפליקט הדרמטי. זה יכול להיות מעצור חיצוני (כמו דמות אחרת שעוצרת בעדה, מצב פיזי שמונע) או מעצור פנימי- ( תכונת אופי שמכשילה אותה, רגשות שהיא מרגישה כמו בושה או מבוכה למשל).מציאת הרצון והמעצור יתנו לכם את המפתחות להבנת הדמות שלכם ולהבנת הסיטואציה שמתרחשת בסצינה שקיבלתם לאודישן.
3. תעבדו מרגע לרגע
הרבה פעמים כאשר אנחנו מגיעים למצב של אודישן אנחנו קופאים – גם אם מדובר באודישן מצולם, אותו אתם מצלמים לבד בבית, או עם אדם מקצועי שמנחה אתכם.
תעבדו מרגע לרגע, תאפשרו לעצמכם להשתחרר ולחיות את מה שקורה לדמות שלכם עכשיו בסיטואציה. תגיבו לרגעים האלה. היתרון באודישנים מצולמים הוא שיש לנו אפשרות לעשות כמה טייקים שאנחנו צריכים, אז אל תהיו מקובעים על אינטונציות שהחלטתם עליהן מראש, או תגובות מסוימות. תבדקו אפשרויות, תפתיעו את עצמכם ממש כאילו אתם עובדים עכשיו עם פרטנר. אגב, זאת הסיבה שמאוד מומלץ לצלם את האודישן כאשר האדם שקורא לכם מול המצלמה בצד השני הוא שחקן בעצמו ויכול לתת לכם את הטקסט באופן כזה שיהיה לכם יותר קל להגיב אליו בצורה חיה ואותנטית.
4. כללים טכניים
לצילום אודישן ביתי יש כללים טכניים ואסור לכם לוותר עליהם:
תמצאו מקום שקט בבית, כאשר מאחוריכם יש קיר חלק ללא תמונות או אלמנטים אחרים שמושכים את תשומת הלב מכם
תדאגו שאתם מצלמים במקום מואר (אור יום מחלון הוא תאורה נהדרת), או עם רינג תאורה מקצועי (רק לא למקם אותו ממש מול העיניים).
הלבוש שלכם צריך להתאים לדמות שאותה אתם מגלמים אבל לא להיות כזה שייקח מכם את הפוקוס (בלי בגדים מקושקשים מידי, בלי פסים שעלולים לרצד במצלמה, ובלי תכשיטים גדולים).
5. תהנו!
אודישנים הם חלק נכבד מחייהם של השחקנים. חבל לחיות חיים שלמים בסבל! אם החלטתם להיות שחקנים, אז תחליטו גם שאתם אוהבים אודישנים! (ובחיי שזו החלטה). אתם אוהבים להופיע מול קהל, אתם רוצים לתת לאחרים להינות מהכישרון שלכם ופה יש לכם ממש הזדמנות לעשות זאת, גם אם זה לבד, מול המצלמה, בשלוש בלילה…